1
1

Aetna

Customer Care Atrium

Description

Among Kohler Ronan’s many projects for insurance giant Aetna is the renovation and transformation of the atrium located at the firm’s Hartford headquarters.

Our engineering team designed complete mechanical, electrical, plumbing, and fire protection systems in support of the desired renovations to this 400,000 square–foot interior space. Included within the scope of our work and within the atrium’s design were numerous sustainable and energy saving features.

The entire lighting system was re-lamped to reduce total wattage. Additional energy saving strategies included demand control ventilation of outside air, enthalpy economizer, optimum start/stop for air handling equipment, VAV setback of unoccupied enclosed office and conference rooms, and variable speed drives on all air handling units. To conserve water, the design of the new bathroom groups included low-flow, sensor-type faucets and dual flush water closets in the women’s toilet groups. Estimated water reduction is 35% better than standard EPA regulated fixtures. The sum of all of these energy conservation measures will produce significant annual savings as compared to the original systems.

The project was designed to achieve a LEED Silver rating for commercial interiors.

Details

LOCATIONHartford, CT
ARCHITECTTecton Architects/
 Clohessy Harris & Kaiser
SIZE474,000 square feet
COST$42 million
COMPLETION2009